diumenge, 12 d’abril del 2015

COCA DE LLAVANERES

L' abril és el mes llaminer per la meva família. S'acumulen aniversaris i sants a dojo! Per setmana santa vaig portar a una celebració aquesta coca que feia molt de temps que tenia a pendents i, que em cridava molt l'atenció de fer-la pel farcit de massapà que  la cobreix...Boníssima! quin gustet més deliciós que li dóna el contrast de massapà amb la crema.

Us deixo una mica d´història de la coca que ens l'explica molt bé el blog De plat en plat.

"Aquesta coca és amb la cara feta de massapà amb pinyons incrustats, que reposa sobre una fina capa de pasta fullada farcida de crema. Per aquest motiu, a la casa, on la van crear, li diuen “Coca de crema”. Per la resta, aquells maresmencs que l’hem feta nostra, és la “Coca de Llavaneres”, unes postres artesanes amb denominació d’origen que traspassen fronteres: omplen els aparadors de les pastisseries de la comarca, les cartes de molts restaurants catalans i el nostre paladar; també hi ha qui, fins i tot, diu haver-la tastat a la selecta cadena de restaurants franceses Maxim’s. Però en realitat, tot ha estat gràcies a la “voluntat de Déu”, segons expressa el seu inventor, Gaspar Sala i Ros, que devot i humil, va dissenyar la recepta el 1955. Avui, la seva creació forma part de la identitat de Llavaneres.

La clientela principal de les pastisseries llavanerenques durant els anys 40 i 50 era el que els Sala anomenen “la colònia”. “Les famílies que estiuejaven a Llavaneres eren els qui feien els encàrrecs, i el meu pare, que és un artista, sempre estava fent proves i perfilant les seves postres”, explica la Fàtima, “la pastisseria és una barreja d’imaginació i qualitat, i això el meu pare sempre ens ho ha ensenyat: si els ingredients són bons, el producte també ho serà”. Gaspar creia en la seva manera de fer, i un bon dia, va decidir millorar la seva coca de crema afegint dues fines capes de pasta de full, una pinzellada de massapà i uns quants pinyons per sobre. La primera versió del que es convertiria en la Coca de Llavaneres va passar pel paladar de la seva mare i de la seva germana gran, que eren molt llamineres, i que van donar-li el seu vist-i-plau. “Sembla que hi ha d’haver una força que m’ha portat a crear aquesta recepta, però no n’hi ha cap, és gràcies a la voluntat de Déu: va sortir, va agradar i continua repetint-se, i això sí que és important”, puntualitza el Gaspar.
La coca típica i tradicional de Sant Andreu de Llavaneres és una coca generalment de forma rectangular, tot i que ocasionalment pot tenir altres formes, i no excessivament gruixuda (no sol passar d’uns 2 cm de gruix). S’elabora amb pasta de full, està farcida de crema i massapà (fet amb ametlles del país), i porta pinyons (també del país) per sobre."



Ingredients
-2 làmines de pasta fe full
-75 gr. d'ametlla en pols
-100 gr. de sucre.
-1 culleradeta de cafè d'essència de llimona.
-1 culleradeta de cafè d'essència de vainilla líquida.
-100 gr. de clara d'ou.
-pinyons.
-500 gr de crema pastissera.

Preparació
De la crema pastissera
-1/2 de llet.
-125 gr de sucre
-3 rovells d'ou
-1/2 branqueta de canyella
-1/2 pela de llimona.
-45 gr. de maizena.

Per fer la crema pastissera aboqueu-hi en un cassó la llet (reserveu 30 ml), la canyella, la pela de la llimona i 1/3 del sucre que requereix la recepta.
-En un altre bol aboqueu-hi els rovells d'ou, la resta del sucre i la maizena que haureu mesclat amb els 30 ml de llet.
-Quan la llet arrenqui el bull remeneu amb l´espàtula i retireu-ne la canyella i la pela de llimona. Tot seguit aboqueu-hi una mica d´aquesta llet a la mescla dels rovells.Quan tingueu la mescla dels rovells ben barrejada l´aboqueu al cassó de la llet a través d'un colador xinès.
-Remeneu fins que s´espesseixi.A la primera butllofa heu de retirar la crema del cassó a fi que no se us cremi ni se us exganxi. i la poseu en una safata i la cobriu amb un paper film que toqui la crema a fi que no ens faci crosta.
La crema pastissera es pot fer com a màxim  amb dos dies d´antelació a la seva consumició.

Preparació de la coca
-Feu un massapà amb la mescla de l'atmella,  75 gr. de sucre i les essències de vainilla i llimona. Afegiu-ne la meitat de les clares d'ou a poc a poc fins que tingui una textura de puré. Reserveu.
-Estireu la pasta de full molt fina i la col.loqueu en una plata de forn. Repartiu per sobre la crema pastissera, tot  deixant un marge al voltant. Dobleu el marge per sobre de la crema i, pinteu-lo amb ou. Tot seguit cobriu amb l´altra làmina de pasta de full.
-Cobriu la coca amb el puré de massapà que quedi repartit per tota la superficie. Munteu la resta de clares i, cobriu, repartint-les bé, sobre el massapà.
-Repartiu els pinyons per sobre amb la resta del sucre.
-Coeu al forn, previament preescalfat a 190ºC 30'.
-Deixeu refredar i serviu.

Font: Blogs de Plat en plat i La Cuina de casa.

Bon profit!

9 comentaris:

  1. Quina coca mes bona!!!!!!!!!
    Ara mateix em menjava un tros.
    A veure si ens veiem, ja tinc ganes.
    Petons

    ResponElimina
  2. Qué bona Cristina, jo vull un bon troç que aquesta coca no la he fet, però algún dia caurà.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Ohhhhhhhh Cristina !!! m'has fet venir ganes de fer-la.
    Petons

    ResponElimina
  4. Que buena que es esta combinación, es una coca que gusta si o si.
    Bona setmana

    ResponElimina
  5. Ei, que bona!! Per no parar de menjar-ne!!! Petonets!

    ResponElimina
  6. És una de les meves preferides !! Es que la crema em perd!! Petó

    ResponElimina
  7. en vaig fer una fa poc per portar als companys de la feina i va volar!! és tan i tan bona! d'aquesta no me'n cansaria mai!! petons

    ResponElimina
  8. ohhhh... fa mooooolt temps que no la faig!!! Queda boníssima amb el massapà i la cap cruixent de les clares per sobre mmm..
    Ja tenim ganes de veure la resta de celebracions de l'abril ;)

    ResponElimina
  9. Mmmmmm.....és de les meves preferides!!!! Una coca de les més delicioses que hi ha al món!!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...